A Buchinger módszer

A böjt módszerének elnevezése, dr. Otto Buchingertől származik, aki a XX. század elején élt, és súlyos reumatikus betegségét böjttel gyógyította meg.
Módszerét az egész világon ismerik, használják és elismerik.
A Buchinger-féle böjt azt jelenti, hogy meghatározott időtartamra, szabad akaratunkból lemondunk a szilárd táplálék, valamint az élvezeti szerek fogyasztásáról. A Buchinger-módszer alapvető feltétele, hogy a böjtölő belássa a böjt hasznát, szükségességét, és így tudatosan és önként böjtöljön.
A Buchinger-féle böjt három fázisra osztható. A bevezető szakaszban készül föl a test és a lélek a böjti napokra, ezt követik a böjtnapok, majd következik a visszaállás időszaka, a felépítő szakasz, amely során folyamosan épülnek vissza a tápanyagok az étrendbe. Ez az az időszak, ahol lehetőség van az addigi helytelen táplálkozási szokások megváltoztatására.
Böjt alatt az ember önként lemond a külső táplálkozásról, és saját tartalékaiból él. A böjt alatt először a felhalmozódott káros anyagcseretermékeket, mérgeket választja ki a szervezet, azután a megbetegedett, a normálistól eltérő sejteket, és végül a fölösleges anyagokat, elsősorban a zsírt.
A böjt javítja az egész szervezet vérkeringését; felhasználja a súlyfölösleget képező zsírtartalékokat, ezáltal csökken a testsúly; nyugalomba helyezi a hasnyálmirigyet, aminek hatására normalizálódik a vércukorszint; csökkenti, megszünteti a stresszt. Nem ok nélkül nevezte Buchinger a böjtöt, kés nélküli operációnak.
A böjtölés módszere
- belek tisztítása, hashajtás, például keserűsóval
- a máj méregtelenítése (meleg májpakolás, egy-két órai pihenés az étkezések után)
- aktív mozgás az izmok védelmére
- napi 3 liter folyadék fogyasztása (Pl.: nátriumszegény ásványvíz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi gyümölcslé, szintén cukor nélkül)
- napi egy-egy tányér zöldségleves délben és este (szűrt vagy pépes zöldségleves)
- a böjt 5-7 napig tart (10 napnál ne legyen hosszabb)
- a lénapok után felépítő napok következnek (ez a böjt idejének a fele legyen), ezek a napok visszaállítják a szervezetet az egészséges étkezésre, ez nem történhet egyik napról a másikra
A Buchinger-féle léböjt klasszikus italai:
- reggelente és délutánonként negyed liter tea
- ebédidőben és vacsoraidőben negyed liter forró zöldségleves
- délelőtt negyed liter, lehetőleg frissen facsart gyümölcslé
- ezen kívül két liter ásványvíz, vagy hideg időben gyógytea, alacsony vérnyomásnál pedig zöld/vörös/ fekete tea