Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás
Gyermekkedvezmény Széchenyi 2020
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás

A Hotel Lövér története dióhéjban

2016. ápr. 18.
A Hotel Lövér története dióhéjban
Hogyan is lett a hajdani kis melegedőből mára az ország egyik legismertebb szállodája?  Az évtizedekre, sőt már egy évszázadra visszanyúló történet természetesen egyidős Sopron idegenforgalmi célponttá válásával.


A 19. század végén Magyarországon többnyire a gyógyforrások mellett alakultak meg az első üdülőhelyek, ha a turista fürdőhelyet kívánt felkeresni, akkora Balatonhoz vagy az Adriai tengerpartra utazott. Az első világháború után az új határok megnehezítették ezek látogatását, így a Balaton mellett a Mátra és Sopron vidéke felértékelődött. Városunk azon szerencsés helyzetben volt, hogy nemcsak a természeti értékeket, hanem az épített értékek kedvelőinek is változatos programokat tudott nyújtani.

Az idegenforgalom fellendítését elsőrendű feladatként kezelte és szolgálta az 1903-ban alapított Dunántúli Turista Egyesület (DTE), amely még az 1921-es népszavazás előtt az Asztalfőn felavatott egy kunyhót, amely a soproniak egyik kedvelt, Fraknó várához és  Rozáliára vezető kiránduló útjába esett.
A Turista Egyesület 1924-ben építette meg a Károlymagaslat oldalában a szánkópályát és ennek végében melegedő házikót is nyitott. Ezt sikerült a következő évek gyűjtése, a város és a Soproni Városszépítő Egyesület agilis elnökének, Heimler Károlynak a segítségével turistaházzá bővíteni. 1927. június 12-én avatták fel, és a DTE elnökéről, Hatvan Ferencről keresztelték el. Az épületben egy vendéglő is üzemelt, így próbált az egyesület a nagy anyagi befektetés után némi bevételre szert tenni.
A második világháborúig még kétszer is kibővítették, előbb a Váris felé néző homlokzattal egy második faházas kontytetős épülettel, mely ugyancsak jól illett az erdő széléhez, majd 1935-ben egy modern kis szállodaszárnnyal az épület nyugati oldalán. Ezt Winkler Oszkár építész tervezte.
1965-ben az egykori, immár bontásra érett Turistaház helyén felépült Perczel Dénes (KÖZTI) tervei szerint, immár kifejezetten az újjáélesztendő idegenforgalom céljaira a Fenyves Szálló, melyet Winkler Gábor tervei alapján 1982-ben egészítettek ki. Ezt az épületet keresztelték át a bővítés nyomán Löver Szállóra.

Kubinszky Mihály: Idegenforgalmi létesítmények a Lővérekben
(részletek)

Top