Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás
Gyermekkedvezmény Széchenyi 2020
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás

A tölgyfától a ciklámenig. A Soproni–hegység ismeretlen-ismerős növényei.

2019. már. 14.
A tölgyfától a ciklámenig. A Soproni–hegység ismeretlen-ismerős növényei.

A soproni Löverek erdői változatos növényvilágnak adnak otthont, az alpesi hatás miatt jellegzetes és ritka növényfajokkal is találkozhatunk erdei sétáink során, vagy akár a szálloda saját pihenőparkjában.

Számos ismerős fáról, cserjéről nem is gondoljuk, milyen fontos gyógyító növény, és hogy évszázadokon keresztül mennyi hagyomány, hiedelem kötődött hozzájuk. Tudjanak meg mindent a soproni Löverek leggyakoribb fafajtáiról:


Kocsánytalan, kocsányos tölgy: az Istenek fája
A sík-, hegy- és dombvidék fafajai. Váltakozva Európa nagy részének, így a Soproni-hegységnek is uralkodó tölgyfajai. Termését régen disznókkal etették fel. Gubacsából vas hozzáadásával tintát készítettek. A tölgyfán több mint 650 gomba, növény és állatfaj találja meg életfeltételét. Szinte minden európai kultúrában jelentős szerepet kapott, mint az istenek fája. Jelképezi az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást. Az erdészek hagyományos jelképe az erdészcsillag, amelynek alapja a tölgy ötlevelű, csillagot formázó csemetéje.

Közönséges lucfenyő: a legmuzikálisabb fa
Magyarország legnagyobb lucfenyője a Sopron környéki erdőkben található. Több, mint 40 m magas, átmérője nagyobb, mint 1 m. Egy hektár lucfenyő a nyár folyamán kb. 30 kg illóanyagot bocsát ki, ami elegendő lehet egy közepes város levegőjének megtisztításához. A fenyő illóolaja baktériumölő hatású. A lucfenyő fájának nagy a rezonanciája, éppen ezért felhasználják különböző hangszerek gyártásánál (hegedű, gordonka, brácsa, pianínó). Lucfenyőből készítette hegedűit Stradivari, Amati, és Guameri is.

Szelídgesztenye: a vitaminok fája
Virága kiváló mézelő. Méze, virágpora antibiotikumokban, ásványi anyagokban valamennyi fa közül a leggazdagabb. A szelídgesztenye virágáról gyűjtő méhek másfélszer olyan sokáig élnek, mint társaik.
Ehető terméséért a rómaiak sokfelé telepítették. Fontos táplálékuk volt, a magjából lisztet őröltek.
Termése igen gazdag B1, B2, B6, C- és E-vitaminban, magas a kálium, magnézium, vas-, réz- és foszfortartalma. Teája hörghurut, valamint szamárköhögés esetén, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló. Több köhögéscsillapító és köptető készítmény alkotója.

Bükk: a termékenység, életerő, a győzelem és a becsület fája.
Hatalmas oszlopszerű törzseivel templomszerű erdőket alkot. Sokféleképpen hasznosítható, jól alakítható keményfa. Gőzöléssel jól hajlítható, a hajlított bútorok (Thonet) gyártásának legfontosabb alapanyaga. Magas hőmérsékleten ég, a régi fazekasság kedvenc tüzelőanyaga volt. Fájából mai napig készítenek rituális pipákat. A középkorban éhínségek idején rendszeresen fogyasztották makkját.  A görögök állataikat a jobb szaporulat reményében bükkfák alá hajtották.

Vörösfenyő: az örök fa
Egyetlen lombhullató fenyőnk. A napenergiát igen jól hasznosítja, aminek eredményeként a fiatal fák 1–1,5 métert is nőnek évente. Gyantajáratokkal átszőtt, vöröses fája nagyon tartós és szilárd; ez a legértékesebb fenyőfa. Saválló is, ezért a vegyipar számára kádakat, hordókat készítenek belőle. Nem hiába hívják a vörösfenyőt „örök fának”: a régészek több mint 2500 éves vörösfenyő gerendákat és egyéb tárgyakat is találtak. Használták az ókori Rómában az amfiteátrumok építésénél; az észak-olaszországi Velence és az oroszországi Szentpétervár is vörösfenyő oszlopokra épült.

Közönséges mogyoró: a varázsvesszők fája
Hajlékony, rugalmas vesszőit, magas tápanyag-és vitamintartalmú termését mindenki ismeri. Sok hiedelem fűződik hozzá: véd a villámcsapással szemben, illetve mogyoróból vágták a varázsvesszőt is, amellyel kincset és vizet kerestek. Mogyoró vesszőiből kosarakat, bútorokat fonnak, fájából készítik a rajzszenet. A kéreg részét népi szerként is használják, aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőnek, valamint borogatásként bőrkiütések ellen. Teája bélhurutra alkalmazható. Hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó növény.

Fekete áfonya: a fiatalító csodabogyó
A soproni erdők alját sok helyen szőnyegszerűen borító félcserje a XIV. század óta elismert gyógynövény. Kék bogyói lassítják a szervezet öregedését, antibakteriális és keringést serkentő hatása is bizonyított. Szemvédő növény, hatóanyagai segítik a hajszálerek vérellátását, ami a szemfenék ideghártya regenerálódásához szükséges. A sok-sok jótékony hatásának ellenére az áfonya a népi hagyományok szerint a hűtlenséget és az árulást szimbolizálja.

Ha Sopron akkor: Ciklámen
A város jelképe az erdei ciklámen. Fehértől egészen a sötétlila színig pompázó virágával az ősz első hírnöke. Termése csak a virágzást követő évben érik be, magját a szorgos erdei hangyák terjesztik. Évszázadok óta ismeretes drasztikus hashajtó és gilisztaűző hatása. Elterjedt néphit volt, hogy a gonoszt távol tartó varázsereje is van. Az ókori görögök és rómaiak amulettként használták, úgy vélték, hogy "aki gyökerének egy darabkáját vagy az egész növényt a házában tartja, azon nem fog a gonosz varázslat".


Top