Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X

Civitas fidelissima 1921-2021

2021. aug. 04.
Civitas fidelissima 1921-2021

A leghűségesebb város gazdag programmal emlékezik a száz évvel ezelőtti népszavazásra.

Sopron polgárai 1921. december 14-én népszavazással döntöttek arról, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. A nagy jelentőségű esemény centenáriumi évfordulóját júliustól kezdődően gazdag programokkal teszi emlékezetessé a Hűség városa. Lett itt kiállítás, könnyűzenei koncert, szerenád, színházi előadás, született videó és emlékbélyeg. A centenárium saját honlapján pedig olvasmányos, hiteles, korabeli fotók és videók felhasználásával készült történelmi visszaemlékezések mesélik és méltatják az esemény rendkívüliségét és jelentőségét.

A www.husegnapja.hu weboldal megéri, hogy időnként belépjünk ezen az időkapun. Hogy megismerhessük a múltat, és válogathassunk a jobbnál jobb városi programok között. Már megnyílt egy különleges installációs kiállítás a Rondellánál az 1918-21. közötti időszakról, gazdagon megtűzdelve modern, QR kódos információs pontokkal. Egészen augusztus végéig zajlanak a Szerenádok a hűségért a kellemes nyárestéken az Erzsébet-kerti Zenepavilonban és a Liszt-teraszon.

Hűség 100 Sopron címmel az augusztusi ünnepi hétvégén, augusztus 20-22. között nagyszabású könnyűzenei fesztivál ad lendületet a helyieknek és a turistáknak, talán picit emlékeztetve az idén elmaradt VOLT fesztiválra. A centenáriumi fesztiválon olyan együttesek lépnek fel mint a Halott Pénz, a Firkin, Anna and the Barbies, The Carbonfools, a Brains, a Blahalouisiana és a Flört Band.

Szeptemberben a könnyűzene főszerepét kicsit átveszi a történelem és a kultúra, a Soproni Múzeum az ágfalvi csatákról emlékezik, illetve 100 pedagógus vall a művészetek nyelvén szeretett városáról a 100 év – 100 történetcímet viselő rendezvénysorozatban.

Szeptember 19-én, október 17-én, november 21-én és december 12-én  várostalpaló tematikus sétákon ismerhetik meg az érdeklődők a város korabeli építészetét.  Szent Mihály ünnepe igazi kulturális fesztivállá változik szeptember utolsó hétvégéjén, a Kult100 összművészeti programsorozatban kiderül, hogyan éltek, mit ettek, mire táncoltak, mit olvastak a soproniak. Nagyon izgalmasan hangzik!

Októberben a soproni festők őszi tárlatában gyönyörködhetünk, október 24-én, az utolsó magyar király soproni látogatására emlékezhetnek a kicsik is, hiszen a tematikus családi nap meséit, legendáit ehhez a történelmi eseményhez igazították a szervezők a Liszt-központban.

Novemberben érkezik a XIII. Vasútmodell kiállítás, hogy elvarázsolja a kicsiket és természetesen nosztalgiázni hívja a szülőket, majd 200 illatos mézeskalács alkotásban gyönyörködhetünk. Az Édes Belváros kiállításra soproniak készítik el a történelmi belváros méretarányos makettjét – naná, hogy mézeskalácsból!

December 14. a Hűség napja – ekkor sem maradnak el az ünnepi események, majd a Magyarok maradtunk címet viselő újévi hangverseny zárja 2022. január 1-jén a nagyszabású centenáriumi programsorozatot.

Kedves Vendégeink! Érdemes lesz idén ősszel akár többször is visszatérni Sopronba, élvezni a város macskaköveit és emlékeit, a Hotel Lövér marasztaló vendégszeretetét, a soproni erdők szépségét és a városi ünnep emelkedett hangulatát.

Top