Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X

És ezt látta már? Néhány extra soproni látnivaló

2018. máj. 22.
És ezt látta már? Néhány extra soproni látnivaló

Tippjeinkkel segítünk, hogy soproni törzsvendégként is mindig legyen egy-egy új látnivaló, amivel még közelebb kerülhetünk e csodálatos város értékeihez


Sopron jelképe a Tűztorony, a Hűség városát általában ezzel ábrázolják. Kihagyhatatlan egy séta a Várkerületen is, éppúgy, mint a Lövérekben, sőt egyszer muszáj bejárnunk a Stornó házat, a Kecske-templomot, a híres Taródi várat vagy a Harrer Csokoládé manufaktúrát. Amikor azonban már sokadszor járunk Sopronban, elkezdjük felfedezni a rejtett kincseket is. Ilyenkor már más szemmel látunk, lassabban járunk, és sokkal jobban bele tudunk simulni a város történelmi hangulatába. Hogy is szokták mondani a manapság oly gyakran hallott slow pihenés hívei? Sétálj lassan, nyitott szemmel és szívvel, hogy észre vedd és élvezni tudd a rejtett szépségeket is.

Tippjeinkkel segítünk, hogy soproni törzsvendégként is mindig legyen egy-egy új látnivaló, amivel még közelebb kerülhetünk e csodálatos város értékeihez:


Séta a Várfalsétányon
Van egy csendes, zegzugos, történelmi hangulatú séta javaslatunk, ha a Várkerület környékén járnak. Időutazás ez a javából, hiszen itt vezetett át az ókori városon a Borostyánkő út, és itt szemlélhetjük meg leglátványosabban azt a hármas falgyűrűt, ami Sopron életében meghatározó volt. Csak 2012 óta járható be ez a várfalsétány, amely nagyívű felújítási munkálatok után nyerte el mai formáját. Bemutatja Sopron középkori védelmi rendszerét és a történelmi belváros eddig ismeretlen részeit, átvezetve ezzel látogatóit a Borostyánkő út római kori emlékétől napjainkig. Útvonal: Bünker-köz- Színház utca – Megyeháza udvara – Fő tér – Fabricius ház – Tábornok ház – Előkapu – romkert – Hátsókapu. Közel egy óra alatt lehet besétálni ezt a kört, persze közben vannak csábító teraszos helyek is, ahol jól fog esni egy finom kávé vagy egy pohár soproni bor. Szánjanak rá 1-2 órát, és merüljenek el a hatalmas, robusztus várfalak látványában, a régi korokat idéző kis ablakszemek sokat látott csillogásában, a Nagyrondella ívében, a római kor maradványaiban.


Villasor a Löverekben
Ha még nem bóklásztak kicsit csak úgy a Löverekben, tegyék meg, mert kincseket lelnek! Az Alsó-Löverekben érintetlen formában maradtak meg a 1900-as évek elején épült egy- és kétszintes fatornácos lőverházak, melyeknek története van, így ír róluk egy lokálpatrióta:
„A lőver körülbelül a fele úton van a falusi gyümölcsöskertek és a finom úrikertek között. Ahhoz, hogy lőver legyen, hegyek kellenek, nem nagyon magas hegyek, de mégis akkorák, hogy a kert kapaszkodhasson, és el lehessen belőle látni messze, lehetőleg a Fertő kék csíkjáig. A közönséges gyümölcsfákon kívül még néhány szelídgesztenyefának is kell benne lenni és a fenyők alatt erdei ciklámeneknek. Ha ehhez még hozzáteszünk két sor ribiszkebokrot, buxust, sok virágot, vadvirágos magas füvet, bogárzümmögést, gyönyörtől részeg madárdalt, a ház körül fenyőtestőröket, akkor körülbelül együtt van az a zöldfényű, arany napfénykarikákkal telehintett, gyümölcsillatú polgári paradicsom, amit lővernek nevezünk. Száz és száz ilyen lőver borítja a soproni lankákat. Mögöttük pedig megkezdődik a fenyvesek, tölgyesek, bükkösök végtelensége, feltárulnak a mohaillatú völgyek, a gyantaillatú hegytetők, telerajzolva ápolt sétautakkal. (…) Itt nincsen tilalmas terület, de annál több gyöngyvirág, ciklámen és lilavörös erikamező. Aki néhány hétig belefeledkezett a soproni hegyekbe, aki télen odatűzhette síléceit az István-ház elé, ősszel megivott egy pohár aranyló bort a Hubertusz teraszán, nyári estéken megvacsorázott a Hatvan-turistaház tölgyei alatt, tavasszal végigment a brennbergi völgy és a Hidegvíz stájer-zöld ragyogásin, az megérti, hogy a világlátott soproni, az örök soproni a nagyvilág legcsábítóbb szépségei közül is csak ide vágyik vissza.” (Becht Rezső)

Top