Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás
Gyermekkedvezmény Széchenyi 2020
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás

Hasznos tanácsok a téli természetjáráshoz

2019. jan. 14.
Hasznos tanácsok a téli természetjáráshoz

A téli erdő szépsége minden évben sokakat csábít a természetbe, de ilyenkor különösen fontos néhány jó tanács megszívlelése, hogy sétánk vagy hosszabb túránk a behavazott erdőben baleset- és problémamentes legyen. Nem ajánlatos csak úgy nekiindulni, igenis tudatosan fel kell készülni. Ehhez adunk segítséget a legfontosabb szempontok figyelembevételével:

Csakis nappal menjünk a téli erdőbe, és lehetőleg ne egyedül! Este, különösen gyermekekkel senki ne induljon el az erdei utakon, mert a hideg és a sötét még a tapasztalt túrázókat is próbára teszi. Az éjszakai erdei kalandokat hagyjuk meg a melegebb évszakokra!

Lényeges a megfelelően réteges, meleg öltözködés, és a csúszásgátló talpú, meleg lábbeli. Mély hóban nagy segítséget nyújt a bakancs szára fölé érő kamásli. Ilyen utakra érdemes túrabotot is magunkkal vinni. Nagyon vigyázzunk lépéseinkre, a határozott léptekkel történő séta során kisebb az esély arra, hogy elcsúszunk. Aki bizonytalan, csakis túrabottal induljon el téli erdei sétájára!

Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk kérni. Ne maradjon otthon a térkép vagy GPS készülék sem. Sőt tartalék akkumulátort, feltöltött power banket sem árt, ha viszünk magunkkal. A hidegben ezek a mobil áramforrások sokkal gyorsabban merülnek. Tartsuk készülékeinket meleg helyen, testünk közelében, így tovább működnek majd.

Különös hangsúlyt kell fektetnünk az étel- és folyadék-utánpótlásra, a legjobb választás egy termosz forró tea, néhány szendvics, esetleg magas kalória tartalmú csokoládé. Az alkohol nem melegít, csak hőérzetünket csapja be, így a pálinka vagy a forralt bor maradjon túra utáni jutalom!

Kiemelten fontos a hideg időjárásnak megfelelő öltözet. Meleg, réteges öltözködésre van szükség, sapka, kesztyű, sál legyen rajtunk, sőt tegyünk a hátizsákunkba tartalék meleg ruhát is. Vízhatlan dzseki és nadrág (mint a síelőknél) nagyon jó szolgálatot tehet, főleg hóesésben.

Nem hiányozhat a túrázók, kirándulók felszereléséből legalább egy erős fényű, jó minőségű, teljesen feltöltött zseblámpa, lehetőleg tartalék elemmel.

A téli hideg és a szél akkor is megviseli az arc érzékeny bőrét, ha a lehető legkevesebb időt tartózkodunk kinn. Érdemes tehát indulás előtt zsírosabb hidratáló krémet használnunk arcunkon és kezünkön is, sőt az ajakápolóról se feledkezzünk meg!

Talán a legeslegfontosabb tanács, hogy mindenki a képességeinek megfelelő túrára vállalkozzon! A tiszta levegő fontos, a mozgás is elengedhetetlen, de télen különösen elővigyázatosnak kell lennie mindenkinek, aki a téli erdő, a téli természet szépségeit egészen közelről szeretné átélni.

Top