Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
A Hónap Hotele (közönségszavazás): Észak-Dúnántúl régióban II. helyezett - 2018. szeptember

Kedvencünk, a farsangi fánk

2019. febr. 11.
Kedvencünk, a farsangi fánk

A Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó farsangi időszak a bálokról, mulatságokról, gazdag vacsorákról, vidám dalokról és táncokról szól. Úgy tartjuk, minél hangosabbak vagyunk, annál gyorsabban és könnyebben tudjuk elűzni a telet.

Gondoljunk csak a híres mohácsi busójárásra és a jelmezes maszkabálokra. Ez az az időszak, amikor leggyakrabban kerül farsangi fánk is az asztalra, a szalagos, a csöröge, az egérfánk és még számtalan fánk féleség. Ez nem véletlen! Farsang idején a sok étel elfogyasztásától a régiek gazdagságot, bőséget reméltek, a fánknak pedig mágikus erőt tulajdonítottak.

A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk csábítóan finom édesség, élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő zsiradékban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklekvárral tesszük tökéletessé.  

Mutatunk néhány jól bevált receptet:

Szalagos fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojássárgája, 60 gr olvasztott vaj, 40 gr élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 50 gr porcukor, 1 citrom reszelt héja, kevés rum, csipet só
A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a porcukrot. Langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és összekeverjük. Belereszeljük egy citrom héját, és hozzáadunk kevés rumot. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához. Hólyagosra gyúrjuk. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre tesszük és egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A közepükbe kis mélyedést nyomunk. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél óráig tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet. Nem túl forró, bő zsiradékban (olajban vagy sertészsírban) elkezdjük kisütni a fánkokat, úgy hogy a zsiradékba a lyukas felükkel lefelé tesszük. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön. A kész fánkokat papírra szedjük. Tálaláskor a mélyedésbe töltjük a lekvárt, a tetejét pedig porcukorral meghintjük.


Gyors egérfánk

Hozzávalók: 40 dkg liszt, melynek harmad része rétesliszt, 2 egész tojás, 25 gr élesztő, 1 csésze langyos tej, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 3-4 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír, kevés só, 2-3 evőkanál rum.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, csipet sóval és kevés cukorral együtt. A lisztbe beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a citromhéjat és a rumot. Alaposan kidagasztjuk, legvégül kanalanként adagoljuk hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, és azzal is átdagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd olajba mártott evőkanállal szaggatva nem túl forró olajban mérsékelt lángon pirosra sütjük. (Nevét az egérke formáról kapta.) Kisebbekre érdemes szaggatni, hogy a fánkok belseje is átsüljön. Vaníliás cukorral ízesített porcukorral megszórjuk, langyos baracklekvárral tálaljuk.

Forgácsfánk vagy csöröge

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 dkg vaj, 7 dkg vaniliás cukor, 1 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, kevés só, 1 kávéskanál cukor, 1,5 dkg élesztő, kevés rum
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.  Hozzáadjuk a tojássárgáját, a kevés tejben feloldott élesztőt, sót, cukrot, 1 evőkanál tejfölt, rumot. Tésztát gyúrunk belőle, majd hűtőben fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, rombusz formára vágjuk, a közepüket kissé bevágjuk, és a rombusz egyik csücskét átforditjuk az igy vágott a résen. Forró olajban aranyszínűre sütjük. Lecsepegtetjük, még melegen vaníliás porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.

Top