Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés
Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
A Hónap Hotele (közönségszavazás): Észak-Dúnántúl régióban II. helyezett - 2018. szeptember

Kezdődik a grillszezon!

2018. jún. 18.
Kezdődik a grillszezon!

A szabadtéri sütögetés hozzátartozik a nyár hangulatához. Amikor a csirke, a sertés, a hal és zöldségek a sütőlapra kerülnek, fűszerek illata száll a levegőben.

Egy könnyű saláta, néhány pohár bor, a családi vagy baráti társaság derűje, és úgy érezzük, kerek a világ. Soproni nyaralásuk idején sem kell lemondani erről az élvezetről, hiszen a hatalmas, muskátlis teraszon gyakran grillezünk, vendégeink nagy örömére.
Aki otthon is örömmel és nagy kedvvel szorgoskodik a grill platni mellett, biztos mindig és mindenhol gyűjti az okos tippeket, hiszen grillezni nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Nem mindegy a hús, a pác, a só, a fűszer. Nem mindig egyértelmű a hogyan és a mikor, és a hogyan is lesz a legjobb, a legomlósabb, a legropogósabb, a legízletesebb. Gyakorlat teszi a mestert, szokták mondani, és ez a grillezésre is igaz, sőt…

Következzen néhány villámkérdés grillezés ügyben:

Milyen is legyen a hús?
Grillezéshez válasszon inkább kissé zsírosabb húst, legjobb a sertéshús, abból is a legmegfelelőbb a tarja, de a lapocka és az oldalas is megfelelő. Az ízletes, de száraz karaj, szűzpecsenye és a comb nem alkalmas a grillezésre. A csirke szaftosabb lesz, ha baconbe tekerjük!

Hogyan sózzunk?
Ne sózzuk be előre a húst! A sózást hagyjuk a sütés utánra, vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk.

Mivel pácoljunk?
A legegyszerűbb pác néhány evőkanál olívaolaj, kevés méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcestershire szósz. A páclébe ne tegyünk sót! Fűszerek jöhetnek bátran: kakukkfű, zsálya, koriander, bazsalikom. Kössünk belőlük csokrot és olajba mártogatva kenegessük grillezés közben a húsokat.

Elő kell-e főzni grillezéshez a zöldségeket?
Általában nem, csak a keményebbeket érdemes, ha biztosra akarunk menni, például a főtt csöves kukoricát, a héjában sült burgonyát pillanatok alatt meggrillezhetjük. Fontos, hogy ismerjük a zöldségeket: van, aminek elég pár perc, pl.: paprika, koktélparadicsom, míg például a cukkininek vagy a hagymának is több időre van szüksége. Süssük őket addig, amíg egy kis színt kapnak és kissé megszottyannak!

Milyen sajtot lehet jól grillezni?
Felejtsük el a trappistát, az edámit vagy a mozzarellát, ezek nem valók grillre! Válasszunk kemény kecskesajtot, a ciprusi hallomi grillsajtot, vagy camembert sajtot. Ez utóbbit csomagoljuk fóliába, a halloumit pedig kenjük meg mindkét oldalán némi olajjal, hogy ne ragadjon le.

Mi legyen a köret?
Természetesen saláta, saláta, saláta. Görög, paradicsom, burgonya, káposzta, uborka, bármi jöhet, olívaolajjal, balzsamecettel, tökmagolajjal, vagy joghurtosan, majonézzel keverve!

Top