Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás
Gyermekkedvezmény Széchenyi 2020
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás

Lőveri séták somvirágtól zúzmaráig

2016. ápr. 27.
Lőveri séták somvirágtól zúzmaráig

Minden évszakban különleges élményben lehet részük, ha beneveznek szombat délelőtti garantált túraprogramunkra! Fedezzék fel és ismerjék meg a soproni fenyveserdő titkait, a Lőverek legendáját, az óriás mamutfenyők végtelen bölcsességét, a tölgyfák évszázados erejét, a szálegyenes fenyves békéjét és az erdei gyümölcsöskert ízeit.

HÁROM TÁJ EGY PILLANTÁSRA a Károly kilátóból


A soproni táj különlegességét az Európában itt található Alpokalja, mediterrán jellegű dombvidék és a kontinentális sztyepptóval, a Fertővel kezdődő Kisalföld adja. E táj egyedülálló változatosságát a környék bejárásával, egy-egy ponton való rácsodálkozással tudjuk igazán megélni. Ha a Hotel Lövértől gyalogosan indulunk a Soproni-hegységbe a Károly-kilátóhoz és vissza, ez körülbelül 2,8 kilométer túra, ami 2,5 – 3 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

A Lőverek Sopron egyik legszebb zöldövezeti városrésze. Egykor erdő borította, de máig megőrzött egy-egy részletet, melyek például szolgálnak, hogyan lakjon be az ember egy természeti területet úgy, hogy a természettel együtt éljen. Az 1800-as évek végén épültek az első Lőverek. A házat és az erdős, gyümölcsös kertet is Lővernek mondták. „Kimegyek a Lőverbe, megnézi milyen lesz a gesztenye termés.” - mondták a Lőver tulajdonosok. A kertek között csodaszép sövények (pl. galagonya, húsos som, csipke, mogyoró), virágoznak, teremnek, fészkelő helyet adnak a madaraknak, búvóhelyet a süniknek és tiszta levegőt, üde zöldet minden élőlénynek.
Jellegzetes a sövényből nyíló kis kapu, melyen belépve buxus sövénnyel szegélyezett gyalogösvény vezet a faverandás, természetbe illő lőveri házhoz. Az előkertben díszlő örökzöldek, a ház mögött húzódó kertben erdei fák, régi gyümölcsfajták adják a lőveri kert értékét és hangulatát.

A Lővereket elhagyva, a Hotel Lövér mögött sűrű fenyvesben bukkanunk a világ leghatalmasabb fájának két fiatal példányára. Az óriás mamutfenyők mamutvörös puha kérgükkel, tobozukból kihulló apró magjukkal ébresztik föl a gondolatot, vajon milyen végtelen tudás birtokosai ezek az óriások, hogy 2000 évig is éljenek, 100 méteres törzsükkel minden viszontagságban életet adva a körülöttük élőknek.  
A fenyvesből csodálatos tölgyesbe lépünk, ahol minden fényes és zöld. A 150-200 éves tölgyfa törzsnek dőlve lehetőségünk van a tölgyfák erőt, bölcsességet adó jellegzetességét éreznünk.
A tölgyesből lágylombú fenyvesbe érünk, mely alatt sűrű bozótos, gyönyörű hársak díszlenek.
Ezt az erdőt kutatási célból ültették. A vörösfenyő az egyik legértékesebb fafajunk, szálegyenes fája az  „örök” építkezések anyaga. Vörösfenyő cölöpökön áll Velence egy része, a budapesti Parlament, találtak már 2000 éves teljesen ép kikötőcölöpöket és több száz éves tetőszerkezeteket. Az erdei iskolásoknak ez a fenyves egy békepipagyár, mely több millió békepipát terem évente. Ha az ember „rágyújt” tobozos hajtására, akkor segít békességet teremteni magunk és a világ között.

Sétánk következő állomása az 1896-ban ültetett milleneumi emlékerdő, melyben megcsodálhatjuk a közel 40 méter magas, 114 éves vörösfenyőket és a termő szelídgesztenyéket. A festőpáholyhoz érve az ágak közül elénk tárul a festői soproni táj. Egy emlékmű emlékeztet Altdörfer Viktorra (zeneművész, természetbarát), és egy erdei „gyümölcsöskertben csodálhatjuk meg a fekete áfonyát, a fekete szedret,, a madárcseresznyét és Süsü kedvencét a vadkörtét.
Szép csillogó köveken jutunk föl a Dalos-kőhöz, mely az 1863-as soproni kórustalálkozóra emlékeztet. A Dalos-kő és a Károly- magaslat között szép szint úton haladunk, melyet szálegyenes vörösfenyők szegélyeznek.

A Károly-kilátóból elénk tárul a csoda
, egy pont, ahonnan láthatjuk a nyugat felé emelkedő Soproni- hegységet, a háttérben magasló 2075 méter magas Schneeberg-gel. Észak felé a Lajta-hegységet, lábánál a kismartoni Eszterházy kastélyt, kelet felé a Soproni medencét a város tornyaival, túloldalán az aszúsodó szőlőket védő Szárhalmi erdőt és mögötte a legnyugatibb sztyepptavat, a Fertőt láthatjuk. Tiszta időben látható a Kis-Kárpátok és déli irányban a 100 km-re lévő Somló hegy. A kilátóból lefelé gyöngyvirágos erdőben érünk vissza a Lőverekbe. Az erdőben sétálva megtapasztalhatjuk az erdő eredendő, mindenki számára szóló életerejét. (Hárs Olivér leírása alapján.)
    
Tartsanak velünk! Vezetett erdei séta szombatonként 10.00 órakor a szállodától.

Top