Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X

Lőveri séták somvirágtól zúzmaráig

2016. ápr. 27.
Lőveri séták somvirágtól zúzmaráig

Minden évszakban különleges élményben lehet részük, ha beneveznek szombat délelőtti garantált túraprogramunkra! Fedezzék fel és ismerjék meg a soproni fenyveserdő titkait, a Lőverek legendáját, az óriás mamutfenyők végtelen bölcsességét, a tölgyfák évszázados erejét, a szálegyenes fenyves békéjét és az erdei gyümölcsöskert ízeit.

HÁROM TÁJ EGY PILLANTÁSRA a Károly kilátóból


A soproni táj különlegességét az Európában itt található Alpokalja, mediterrán jellegű dombvidék és a kontinentális sztyepptóval, a Fertővel kezdődő Kisalföld adja. E táj egyedülálló változatosságát a környék bejárásával, egy-egy ponton való rácsodálkozással tudjuk igazán megélni. Ha a Hotel Lövértől gyalogosan indulunk a Soproni-hegységbe a Károly-kilátóhoz és vissza, ez körülbelül 2,8 kilométer túra, ami 2,5 – 3 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

A Lőverek Sopron egyik legszebb zöldövezeti városrésze. Egykor erdő borította, de máig megőrzött egy-egy részletet, melyek például szolgálnak, hogyan lakjon be az ember egy természeti területet úgy, hogy a természettel együtt éljen. Az 1800-as évek végén épültek az első Lőverek. A házat és az erdős, gyümölcsös kertet is Lővernek mondták. „Kimegyek a Lőverbe, megnézi milyen lesz a gesztenye termés.” - mondták a Lőver tulajdonosok. A kertek között csodaszép sövények (pl. galagonya, húsos som, csipke, mogyoró), virágoznak, teremnek, fészkelő helyet adnak a madaraknak, búvóhelyet a süniknek és tiszta levegőt, üde zöldet minden élőlénynek.
Jellegzetes a sövényből nyíló kis kapu, melyen belépve buxus sövénnyel szegélyezett gyalogösvény vezet a faverandás, természetbe illő lőveri házhoz. Az előkertben díszlő örökzöldek, a ház mögött húzódó kertben erdei fák, régi gyümölcsfajták adják a lőveri kert értékét és hangulatát.

A Lővereket elhagyva, a Hotel Lövér mögött sűrű fenyvesben bukkanunk a világ leghatalmasabb fájának két fiatal példányára. Az óriás mamutfenyők mamutvörös puha kérgükkel, tobozukból kihulló apró magjukkal ébresztik föl a gondolatot, vajon milyen végtelen tudás birtokosai ezek az óriások, hogy 2000 évig is éljenek, 100 méteres törzsükkel minden viszontagságban életet adva a körülöttük élőknek.  
A fenyvesből csodálatos tölgyesbe lépünk, ahol minden fényes és zöld. A 150-200 éves tölgyfa törzsnek dőlve lehetőségünk van a tölgyfák erőt, bölcsességet adó jellegzetességét éreznünk.
A tölgyesből lágylombú fenyvesbe érünk, mely alatt sűrű bozótos, gyönyörű hársak díszlenek.
Ezt az erdőt kutatási célból ültették. A vörösfenyő az egyik legértékesebb fafajunk, szálegyenes fája az  „örök” építkezések anyaga. Vörösfenyő cölöpökön áll Velence egy része, a budapesti Parlament, találtak már 2000 éves teljesen ép kikötőcölöpöket és több száz éves tetőszerkezeteket. Az erdei iskolásoknak ez a fenyves egy békepipagyár, mely több millió békepipát terem évente. Ha az ember „rágyújt” tobozos hajtására, akkor segít békességet teremteni magunk és a világ között.

Sétánk következő állomása az 1896-ban ültetett milleneumi emlékerdő, melyben megcsodálhatjuk a közel 40 méter magas, 114 éves vörösfenyőket és a termő szelídgesztenyéket. A festőpáholyhoz érve az ágak közül elénk tárul a festői soproni táj. Egy emlékmű emlékeztet Altdörfer Viktorra (zeneművész, természetbarát), és egy erdei „gyümölcsöskertben csodálhatjuk meg a fekete áfonyát, a fekete szedret,, a madárcseresznyét és Süsü kedvencét a vadkörtét.
Szép csillogó köveken jutunk föl a Dalos-kőhöz, mely az 1863-as soproni kórustalálkozóra emlékeztet. A Dalos-kő és a Károly- magaslat között szép szint úton haladunk, melyet szálegyenes vörösfenyők szegélyeznek.

A Károly-kilátóból elénk tárul a csoda
, egy pont, ahonnan láthatjuk a nyugat felé emelkedő Soproni- hegységet, a háttérben magasló 2075 méter magas Schneeberg-gel. Észak felé a Lajta-hegységet, lábánál a kismartoni Eszterházy kastélyt, kelet felé a Soproni medencét a város tornyaival, túloldalán az aszúsodó szőlőket védő Szárhalmi erdőt és mögötte a legnyugatibb sztyepptavat, a Fertőt láthatjuk. Tiszta időben látható a Kis-Kárpátok és déli irányban a 100 km-re lévő Somló hegy. A kilátóból lefelé gyöngyvirágos erdőben érünk vissza a Lőverekbe. Az erdőben sétálva megtapasztalhatjuk az erdő eredendő, mindenki számára szóló életerejét. (Hárs Olivér leírása alapján.)
    
Tartsanak velünk! Vezetett erdei séta szombatonként 10.00 órakor a szállodától.

Top