Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X

Sopron és a Páneurópai Piknik

2019. júl. 12.
Sopron és a Páneurópai Piknik

30 évvel ezelőtt, 1989. augusztus 19-én Sopronra és a nyugati határszélre figyelt a világ. Itt kezdődött el a Vasfüggöny szimbolikus lebontása, itt jutottak át a keletnémetek a határáttörést követően Ausztriába.

A Páneurópai Piknik eredetileg egy békedemonstráció volt az osztrák-magyar határon, a Sopron melletti Pius-pusztán 1989. augusztus 19-én. A két ország beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Szentmargitbánya és Sopronkőhida között háromórányi időtartamra. Több, mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket erre a rendezvényre.  A határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak közbe, így több százan épségben átjutottak Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba. Ez a rendezvény volt a Páneurópai Piknik, az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának és Németország egyesülésének legfontosabb előzménye, fontos mérföldkő a történelemben, sokan zarándokolnak ide Németországból is, ezért minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén. Az idei megemlékezés szép kerek évforduló, ezért több napon át, több helyszínen is ünnepségekre, koncertekre, piknikekre kerül sor.

Páneurópai Piknik emlékpark és a vasfüggöny eredeti darabkája


Fertőrákostól északra, az esemény eredeti helyszínén emlékpark várja az idelátogatókat szép zöld környezetben ismeretterjesztő táblákkal, korabeli fotókkal és visszaemlékezésekkel. A park ingyenesen látogatható, autóval, biciklivel vagy akár gyalogosan is fel lehet keresni, és megismerkedni a soproni történelem fontos eseményének emlékével. 1991 óta egy kopjafa áll azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a keletnémetek. A kinyíló kaput ábrázoló műalkotást az Országos Kőfaragó Ipartestülethez tartozó Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette. 2009. augusztus 19-én, a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját. Érdekes időutazás az itt található korabeli határőrtorony és a vasfüggöny egy kis szakasza az eredeti helyén.
Az idei jubileumra elkészült itt a modern Látogatóközpont, ahol „időfolyosó” idézi meg az egykori vasfüggönyt és a határáttörés pillanatát.

A 30 éves jubileumi ünnepségsorozat eseményei


Augusztus 17-19. között több programon is részt vehetnek az érdeklődők, Sopron belvárosában, a Páneurópai Piknik Emlékparkban, a Fertődi Kastély parkjában, Nagycenken és a Fertőrákosi Barlangszínházban.

•    Érdemes megtekinteni a történelmi eseménnyel kapcsolatos szabadtéri kiállítást a Várkerületen, ahol a kiállított határőrtorony, a Trabant és a szögesdrót a kor jellegzetességeiként kerülnek bemutatásra. A kiállítás további különlegessége, hogy az eredeti berlini falon található graffitiket is rekonstruálták a Handler Nándor Szakképző Iskola segítségével.
•    A fertődi Esterházy-kastély parkjában 2019. augusztus 16-án, pénteken, 19 órai kezdettel ad koncertet a jubileumi évforduló alkalmából a veszprémi Magyar Honvédség Légierő Zenekara.
A nagycenki Széchenyi-kastélyban az évforduló alkalmából kiállítással várják az érdeklődőket.
•    Soproni Piknik a Várkerületen! 2019. augusztus 17-én 10:00 – 22:00 óra között valódi piknik hangulatnak, könnyűzenei programoknak lehetnek részesei Sopron belvárosában, a Várkerületen felállított színpadon.
•    Európa koncert! Jubileumi koncertre kerül sor a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából a Fertőrákosi Barlangszínházban 2019. augusztus 19-én este, 18.00 órától.

És akit komolyan érdekel a Páneurópai Piknik történelme, annak a Trabival a történelem nyomában elnevezésű, vezetett programot ajánljuk. A Páneurópai Piknik 1989. - élménytúra trabival, Kelet-Európa kultikus autójával max. 3 fő részére olyan idegenvezető segítségével valósul meg, aki a történelmi események részese volt. A programmal kapcsolatos részletekért a Soproni Tourinform irodában lehet érdeklődni.

 

 Augusztus 20. hétvége a Lövérben

Top