Foglalás & Árkalkuláció Ajánlat-
kérés

 

Ajánlatkérés
A legjobb ár garantált
X
A legjobb ár garantált
X
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás
Gyermekkedvezmény Széchenyi 2020
12 éves kor alatt
ingyenes szállás és ellátás

Vajon hova is vezetnek a túrajelzések a Lövérekben?

2019. aug. 13.
Vajon hova is vezetnek a túrajelzések a Lövérekben?

Erdei túrára indulna a soproni erdőkben, de már az első fánál elbizonytalanodik? Tele van a fa törzse sárga, kék, zöld és piros vonalakkal, keresztekkel, háromszögekkel, sőt még egy ciklámen és a Tűztorony rajzocska is ott virít?

Aggodalomra semmi ok, hiszen minden jelzésnek értelme van, minden út egy-egy szépséges helyre vezet el, vagy nagyon könnyű, kényelmes turistaúton, vagy pedig emelkedőkkel nehezített, túrabakancsos terepen. Cikkünkben segítünk, hogy az Önnek való jelzések mentén induljon el erdei sétájára.

Azt talán már iskolás korunk óta tudjuk, hogy a fákra festett háromszögek hegycsúcsokra vagy kilátókhoz vezető utakat mutatnak, hogy a kör jelzések forrásokhoz, kutakhoz visznek, az omega a barlangok jele, az L betű romokhoz kísér. Aztán vannak a kereszt formájú jelzések, amelyek összekötő utakat jelölnek, a vonalak – ilyen például a híres KÉK-túra jele is – a túra fő útvonalát jelentik.
A kék színnel festett jelzések országos jelentőségű túrákat mutatnak, a pirosak egész tájegységen átvivő komplett túrákat, a sárgák a hosszabb helyi útvonalakat és a zöldek pedig a rövidebb helyi túralehetőségeket. Ha csak ezeket a felsorolt alapszabályokat gondoljuk végig egy színes jelekkel tarkított fa előtt, már bölcsebben dönthetünk.

Nézzük csak, mi a helyzet a soproni Lövérekben:

Figyelmes szemlélőként azonnal szemünkbe ötlik, hogy a Lövérekben fenti általános érvényű túrajelzéseken túl létezik egy stilizált ciklámen jelzés és egy stilizált Tűztorony jelzés is. Az előbbi a legendás Ciklámen-tanösvény útvonalán fut végig, a Lövér szálloda elől indulva, közel 10 km-en át, egészen a Sopron Brennbergbánya kertvárosi övezetéig. Egyáltalán nem nehéz terep, ha összefoglalnánk a lényegét egy jelzővel, akkor az a „változatos” lenne. Különféle fafajok mellett kilátó, kelta emlékek, források, rétek és a Szalamandra-tó színesítik a 3-4 óra alatt kényelmesen megtehető túrát, amelynek kertvárosi végétől helyi járatú autóbusszal érdemes visszatérni a Lövér parkolóhoz.
A Tűztorony jelzés a Várisi sétaút hivatalos túrajelzése, amit bátran ajánlunk minden korosztálynak. Kényelmes, könnyű és hangulatos, ugyanis egy része esti kivilágítást is kapott. A tanösvény a Lövér Hotel elől indul és mintegy 3300 m hosszan, végig kiépített úton az Ojtozi sétányba csatlakozva ér vissza a kiindulási pontba, tehát körtúra jellegű, benne erdei tornapályával az aktív mozgásra vágyóknak, padokkal az idősebbeknek és játszótérrel a legkisebbeknek.

A Lövérekbe érkező vendégek első gondolata általában a Károly-kilátó, ha erdei kirándulásról van szó. Nézzük csak meg ezt a túrát közelebbről a színes túrajelzések összefüggéseiben, és indulás előtt válasszuk ki a hozzánk illő nehézségű terepet:

-    mivel kilátót keresünk, a háromszög jelzésen kell haladnunk
-    Zöld háromszög - közepesen meredek útvonalon közvetlenül a Károly-kilátóhoz vezet.
-    Sárga háromszög- a régi szánkópálya kanyargós nyomvonalán visz a Károly-kilátóhoz.
-    Kék háromszög - kifejezetten edzetteknek való, meredek útvonal a Károly-kilátóhoz.

Aki nem először indul túrára, van erős és bejáratott cipője, érdemes nekivágnia a zöld jelzéssel ellátott 12,5 km hosszú túrának, ami szintén a szállodától indul: Hotel Lövér buszmegálló - Spartacus emlékkő - Kecskepatak völgye - Pedagógus forrás - Kőhalom - János pihenő - Ferenc (Vadász) forrás - Hajdani műszaki határzár nyomvonala - Seprőkötő hegy - Kis Ultra - Természetbarát kopjafa - Ifjúságtábori buszmegálló

Kifejezetten túraimádók figyelmébe ajánljuk az egész napos, 25 km-es, kék sávval jelzett nagy körtúrát, melynek útvonala a Lövér szállodától indul és oda tér vissza:  Hotel Lövér buszmegálló – Spartacus emlékkő - Bögre forrás - Iker árok - János pihenő - Hétbükkfa - Bella emlék - Tolvaj árok - Volt Mucki határőr őrs - Egykori műszaki határzár nyomvonala - Dr. Fehér Dániel forrás - Ágfalva főtér - Valéta - Erdei (Kárpáti) malom - Ady Endre út - Erzsébetkert - Deák tér - Hotel Lövér buszmegálló.

Extra tipp: aki nem szeretne egyedül elindulni, vegyen részt a szálloda saját szervezésű, vezetett túráin, hetente több alkalommal is van erre lehetőség, ráadásul térítésmentesen:

-    Csütörtökönként és szombatonként 20:00 órától (2019. november 4-től 17:00 órától) erdei séta a Sörházdombi-kilátóhoz (kb. 1,5 óra és 1,5 km)
-    Szombatonként 10:00 órától erdei kirándulás a Károly-kilátóhoz (kb. 3 óra és 4,5 km)

Az erdei séta és igazi túrakínálat minden évszakra számtalan lehetőséget tartogat. Érdemes a szálloda ajándéküzletében beszerezni a Soproni-hegység túratérképet, ami segíthet eligazodni és betájolni magunkat ezen a gyönyörű erdős-hegyes vidéken.

Top